Träindustrin

Träföretag tror på nyanställningar

Många företag inom träindustrin tror de behöver nyanställa de närmsta åren. Det visar en en enkät som branschorganisationen Trä- och möbelindustriförbundet gjort.

Enkäten har gått ut över hela landet och visar att många nya jobb kan komma att behövas och det gäller även i Västerbotten.
Den visar att det i hela landet kan komma att skapas 9 300 nya jobb från början av nästa år och fram till 2014. Men samtidigt kommer vissa företag att fortsätta skära ned så de totala antalet anställda ökar bara med cirka 3 000. Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på TMF, säger att flera Västerbottensföretag kommer att börja växa snart men samtidigt finns det andra som har det tufft fortsättningsvis.

I Västerbotten, säger Henrik Smedmark, finns många i ledande position på företagen som närmar sig pensionsåldern. Därför kommer fler tjänstemän och personer med högskoleutbildning än tidigare att behövas. Det behövs också nyutbildade från gymnasiet och ett exempel är i Norsjö där flera av de som sagts upp under lågkonjunkturen troligen inte finns kvar på orten när det vänder. Det är olyckligt, tycker Henrik Smedmark att lågkonjunkturen gjort att det finns få som går första året på trätekniska gymnasieutbildningar nu för om tre år när de är klara kommer det att finnas jobb.

Eftersom många mindre företag inte svarat på enkäten tycker Trä- och möbelindustriförbundet att man ska vara försiktig med att dra slutsatser men det syns klart att det finns många träföretag som tror att de kan växa.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista