Snökäpparna kvar - utom på de minsta vägarna

De orangefärgade plastpinnarna blir kvar – på de flesta ställen längs vägarna. Vägverket tillbakavisar nu uppgifterna om att de klassiska snökäpparna helt ska försvinna. Det gäller bara de allra minsta vägarna.

På fredagen rapporterade medier om att Vägverket höll på att ta bort de orange snökäpparna i plast som pryder vägrenarna runtom i landet. I stället skulle man använda sig av två meter höga pinnar svagt målade i självlysande färg på toppen.

Detta dementerar Jan Pettersson, driftchef på Vägverket. För fyra av de fem kategorier av vägar som finns måste man ha plastkäppar. Endast på de allra minsta, klass 5-vägarna med under 1 000 bilar per dag, får entreprenörerna använda sig av ruskor.
– Det måste åter igen betonas att det inte finns något nytt beslut om att helt ta bort de orange plastkäpparna, säger Jan Pettersson.

Kritiker menar att de diskreta ruskorna försvårar för biltrafikanterna att orientera sig på vägbanan. Under dimma eller snö syns träpinnarna inte alls lika bra.
– Det ska förtydligas att käpparna egentligen är till för plogarbetarna, inte i första hand för trafikanterna. Vi får enligt våra avtal välja vad vi vill, då väljer vi ruskorna. De är mycket billigare, säger Tord Johansson, på Skanska i västgötska Vara.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista