Salusand

SM i vågsurf avgörs 1 november

I dag avgörs Svenska mästerskapen i vågsurfing på lång bräda i Salusand , strax söder om Nordmaling. Arrangören, Salusand soulsurfers, räknar med ett 20-tal deltagare från hela Sverige.

– Det är ett av Sveriges absolut bästa surfställen. Man har öppet hav ända från Åland och norrut, i och med det har man riktigt stora vågor de gånger det blåser rätt vindar, men det är tyvärr inte så ofta, säger Martin Bylund, är en av de ansvariga för tävlingen.

Väder- och vindförhållandena var en osäkerhetsfaktor in i det sista, men tävlingen genomförs trots att vågorna blev ganska blygsamma på söndagen. Temperaturen, strax över nollan, är inget som avskräcker Martin Bylund.

– Jag har försökt förklara det här för mina kära, vänner och arbetskamrater men jag inser att det är svårt. Man får ju vara lite tokig. Först och främst bottnar det i en våldsam passion för sporten som sådan och för naturen. Ärligt talat, jag ska inte säga att det är varmt där ute men med våtdräkter, handskar och skor så är det inte så fasligt kallt som folk tror. Det finns jättebra utrustning nuförtiden och jag har frusit betydligt mycket mer i Tärnabybackens lift än jag någonsin har gjort ute i vattnet faktiskt, säger Martin Bylund i Salusand soulsurfers.

Reporter Magnus Bergner
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista