umeå

Nya vägräcken - en trafikfara

Dödsolyckan på Sandbacka i Umeå förra veckan kunde ha förhindrats om man hade tagit bort träden som bilen körde in i. Och överläkare Ulf Björnstig dömer ut fler farliga trafiksituationer i centrala Umeå.

– Det finns fler farliga föremål invid vägarna i centrala Umeå, säger överläkare Ulf Björnstig vid olycksanalysgruppen på Norrlands universitetssjukhus, till exempel de nyuppsatta vägräckena vid rondellen vid simhallen. De sitter i en höjd som kan göra att de kan gå genom både bil och åkande.
– Vi har sett dem vid badhuset och vid korsningen vid gamla Folkets hus, säger Ulf Björnstig.

Ja, det är skillnad på räcken och räcken. De vägräcken som sitter uppsatta mellan körbanorna på E4 är skapade för att ge efter och fånga upp fordon. De räcken som Ulf Björnstig sett i rondellen vid simhallen i Umeå har en längsgående struktur och en ända som är tvärt avklippt. De saknar också plattor i ändarna som gör att räcket inte åker in i bilen lika lätt.

Dödsolyckarna har ökat i Umeå och i länet de senaste åren. I landet i stor minskar de.
Trafiksäkerhetsarbetet handlar mycket om att ta bort hårda föremål vid sidan av vägen. På det stora hela har det skett en förbättring. Nuförtiden placerar man sällan lyktstolpar i ytterkurvorna, och vägverket har gått över till lyktstolpar som ger efter vid kollision.

I Umeå finns det särskilt en plats som Ulf Björnstig skulle vilja se åtgärdad: E12 vid Östra gymnasiet där en järnvägsbro vilar på betongpelare som står invid vägkanten bakom korta vägräcken:
– Det kommer att åka in någon i dem förr eller senare, och det är ju en 70-sträcka så det kommer att sluta riktigt illa.
– Man behöver bara förlänga räcket med 25 meter. Ta ett vajerräcke som ju fångar bilar väldigt elegant, säger Ulf Björnstig.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista