1 av 2
Per Höglund, ordförande i psykologföreningen på landstinget. Foto Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten.
2 av 2
Mats Brännström är chef för närsjukvården, Västerbottens län. Foto Tommy Engman.

Psykologbrist i närsjukvården

Det finns för få psykologer i närsjukvården trots stora behov för bland annat människor med depression. Det hävdar psykologförbundet som undersökt landets sjukvårdsområden.

Depression har blivit en folksjukdom som en vanlig allmänläkare eller kurator på vårdcentralen inte har utbildning för att vårda. Patienten kanske inte ens söker för psykisk ohälsa.

Västerbottens landsting har ungefär 1 beteendevetare - psykolog eller kurator - per 10 000 invånare på vårdcentraler. Det betyder 25 i hela länet. Primärvårdschefen och landstinget jämställer kuratorer och psykologer i samtalsterapirollen. Chefen för närsjukvården Mats Brännström medger att behovet är större än resurserna och frågan är om landstinget prioriterar rätt med tanke på depression som en ny stor folksjukdom - som patienten inte alltid söker för.

– Vi vet från egna och andra undersökningar att ungefär var tredje patient som kommer till en vårdcentral har någon form av psykisk ohälsa. Med den informationen skulle man säkert kunna vara fler, säger Mats Brännström, primärvårdschef.

Psykologerna tycker inte att vidareutbildningar för kuratorer är tillräckliga om man jämför med psykologernas fem års utbildning - och i Västerbotten borde man ta vara på det PTP-tjänsteår som de färdigutbildade psykologerna på den excellenta psykologutbildningen på Umeå universitet skall fullgöra. Per Höglund, psykologföreningen.

– Det är det vi föreslår både för att undvika att dränera länet på kompetens, eftersom de unga psykologerna med legitimation måste söka sig åt annat håll annars, och för att en psykolog i PTP-tjänst är mycket billigare för landstinget än en med flera år i yrket, säger Per Höglund, psykologföreningen i landstinget.

Reporter Tommy Engman.

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".