Umeå/Skellefteå

Alkohol lönsamt för hockeyklubbar

Inkomsterna från öl och vin på ishockeyarenorna är idag allt viktigare för föreningarnas ekonomi. Skellefteå AIK överklagade förra veckan beslutet att inte få sälja öl och vin i entrén på sin hemmamatcher. Även Björklöven betonar vikten av alkohol och matförsäljning.

Det tar ungefär 15 sekunder att gå från ståplatsläktaren i Umeå Arena ner till den första baren. Väl här köps mat öl och vin före, under och efter match.

Och det är en viktigt inkomstkälla för föreningarna. I den senaste årsredovisningen för Björklöven så framgår det inte hur stora summorna är från vin och öl. Björklövens VD Bedros Sakayan vill heller inte svara på hur mycket pengar det handlar om.

I länets andra elitklubb Skellefteå AIK så äger föreningen bolaget Rinkside som bedriver restaurangverksamheten på arenan, förra året tjänade föreningen efter skatt cirka 200 000 kronor därifrån.

Skellefteå AIK vill bygga ut med fler barer i arenan men har fått avslag av kommunstyrelsen. Något föreningen nu överklagat till Länsrätten.

Inkomsterna från barerna betyder mycket även här menar Per Anders Israelsson klubbdirektör i Skellefteå AIK.

Reporter Robert Lundgren.

robert.lundgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista