1 av 2
Foto: AP Photo/The Canadian Press, Darren Calabrese
2 av 2
Mats Brännström är chef för närsjukvården, Västerbottens län. Foto Tommy Engman.

10 000 influensasjuka i länet

Den nya influensans utbredning planar nu ut i Skellefteå men ökar i Umeå och inlandet, och nu kan uppemot 10 000 personer i länet ha insjuknat.

– Men det är fortfarande svårt att veta hur influensan kommer att utveckla sig i länet. Det säger Mats Brännström, chef för närsjukvården i länet.

– Influensa har en benägenhet att vara oberäknelig, men jag tror att vi har en hel del framför oss.

Mats Brännström bedömer att mellan 8 000 och 10 000 personer i länet har eller har haft sjukdomen. De flesta av dem är barn och ungdomar.
– Några personer har blivit så sjuka att de krävt intensivvård, men det har gått bra för dem, säger Brännström.

Inga personer har dött i influensan.

Sjukvården har tvingats använda mycket resurser åt influensan med vaccinationer och telefonrådgivning osv. Man har stältt in en del utbildningar för läkare och sköterskor.
Det är många som ringer till sjukvårdsrådgivningen med frågor.

– Framför allt senaste veckan har väntetiderna börjat att öka, och därför har vi en diskussion om vi ska förstärka sjukvårdsrådgivningen med mer personal.

En fråga som många barnfamiljer verkar grunna över är "Ska jag låta vaccinera mitt barn, även om jag misstänker att barnet redan kan ha haft influensan?"
– Vi rekommenderar att man vaccinerar sig om man inte helt säkert vet att man har haft influensan. Det finns ingen risk med att ta vaccinet även om man haft influensan, säger Brännström.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".