Sorsele

Vill ta emot fler flyktingbarn

Sorsele kommun har bestämt sig för att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. Men det är svårt att hitta familjer som är beredda att ta emot barnen i sina hem.

Utredningsarbetet inför beslutet att ta emot fler barn ger en bild av att Sorsele är en bra ort att komma till.  Men Elin Ludvigsson som arbetar som flyktingsekreterare önskar att en del barn fick komma till en familj i stället för ett gruppboende.

 – Det finns vissa ungdomar som kommer som varit med om så traumatiska upplevelser så det inte passar att bo på ett grupparbete. Då vore det bättre om de fick bo i en vanlig familj.

– Men det är väldiga svårigheter att hitta familjehem, säger Elin Ludvigsson.

 I Sorsele sköts den här verksamheten både av kommunen och på entreprenad av ett bolag. Nu ska kommunen bygga om ytterligare ett hus för åtta platser och även bolaget ska öka med fyra.

Centerpartisten Karin Israelsson, som är omsorgsnämndens ordförande, säger att de lärt väldigt mycket under de två år Sorsele kommun tagit emot flyktingbarn.

Det var stökigt i början men nu talar både politiker och tjänstemän med en viss stolthet om hur man klarar av det här. Tre gode män har specialiserat sig på flyktingbarn och Elin Ludvigsson tycker det är bra.

En färsk kartläggning visar att 85 procent av mottagningskommunerna inte bryr sig om att hjälpa barnen att hitta sina riktiga föräldrar.

I Sorsele samarbetar gode männen med Röda Korset och Migrationsverket om återförening och ibland lyckas det berättar Elin Ludvigsson.

– Alltid när ungdomarna kommer till mig så frågar jag om de vill ha hjälp med det här. Dom som vill det då är det gode männen som träder in och hjälper till med det.

– Brukar ni hitta igen föräldrar?

– Vi har några på gång just nu som är på och får intervjuer på Migrationsverket för återföreningar. Så det händer någon gång då och då, säger Elin Ludvigsson, flyktingsekreterare i Sorsele.

Reportrar
Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Nils Eklund, ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".