Skellefteå

Saknar kritiska röster mot Sekab

Folkpartisten Håkan Lindh från Skellefteå är mycket kritisk till den oberoende granskningen av etanolföretaget Sekab som presenterades i går. Det för att kritiska röster inte fått komma till tals i granskningen.

– Det här ska ju vara en oberoende granskning. Men då har konsulten valt att enbart intervjua socialdemokrater och VD:ar i bolagsstyrelserna, alltså de ytterst ansvariga, säger Håkan Lindh, Folkpartiets gruppledare i Skellefteå.

Tar inte med hela bilden

Konsulten Sweco Eurofutures som gjort granskningen har bland annat intervjuat ledande socialdemokrater och höga tjänstemän i Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik. Men granskningen har inte intervjuat någon oppositionspolitiker och inte heller tagit hänsyn till deras kritik.

Det mesta som redovisas i granskningen är känt sedan tidigare. Som att kommunerna via sina energibolag ställt upp med lån, aktiekapital och borgensåtaganden till ett totalt värde av 1,5 miljarder kronor. Och att de kommunala energibolagen hade kunskap om Sekabs utlandssatsningar men inte berättade det för ansvariga politiker.

Förstår kritiken

Men Håkan Lindh menar att utredarna har struntat i att ta reda på varför oppositionspolitikerna i energibolagens styrelser ibland reserverat sig i samband med beslut som rörde Sekab.

Lars Häggmark är en av dem som genomfört granskningen av Sekab. Han fick kritik när rapporten presenterades igår och han har viss förståelse för kritiken.

– Vi borde nog ha pratat med ytterligare människor. Men vi har framförallt studerat skriftligt material, det har varit huvudfokus, säger Lars Häggmark.

Håkan Lindh menar att han och andra oppositionspolitiker hade kunnat bidra med information och kontakter som gett ytterligare information om Sekab.

– Hur så många miljoner har kunnat rinna iväg i de här utlandsprojekten, hur besluten är fattade och på vilka grunder och så vidare, säger Håkan Lindh.

Reporter Magnus Bergner
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista