Bjurholm

Cykelskola för nysvenskar

Många kvinnor med invandrarbakgrund har i sina hemländer aldrig lärt sig att cykla. I dagarna hålls därför cykelskola i Bjurholm.

Ida Lundström på projektet Hållbart Resande i Umeåregionen är en av de som leder utbildningen:

– Man kan ju se stora vinster socialt. Genom att lära sig cykla kommer de ut i samhället och blir mer självständiga och slipper det här beroendet av att bli skjutsade.

Ida berättar att många av kvinnorna inte har körkort för bil. De blir lätt beroende av att andra ska skjutsa dem, och det kan lätt leda till att man stannar hemma.

Man har hållit två lektioner. Den första handlade om trafiksäkerhet och cykelhjälm, och så en första provsittning på cykeln. Än så länge håller man till i gymnastiksalen i skolan, men till våren flyttar de ut på gatorna.

Idén kom från Hållbart resande, ett treårigt projekt som finansieras av kommunerna i Umeåregionen, landstinget, Vägverket och EU.

Bjurholms kommun nappade på idén och nu hoppas Ida Lundström att cykelkursen i Bjurholm ska ge samma resultat som de kurser som hållits på annat håll i landet.

– Majoriteten har ju lärt sig att cykla men förutom det så har de fått en gemenskap i den gruppen genom den här kursen.

Peter Öberg

peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista