Många influensasjuka

Under den gångna veckan har ytterligare tolv länsbor vårdats för influensa på sjukhus, men ingen har behövt intensivvård. Det säger landstingets smittskyddsläkare Jens Boman som uppskattar att omkring 15 000 i länet drabbats av influensan sedan början av september.

 Tidplanen för de fortsatta vaccineringarna i Västerbottens län ser ut så här: De närmaste veckorna fortsätter hälsocentralerna och sjukstugorna att vaccinera riskgrupperna. Om knappt två veckor, vecka 47, börjar vaccineringen av allmänheten på hälsocentraler och sjukstugor. Av praktiska skäl börjar vaccineringen med länets 3-5-åringar. De föräldrar som följer med sina barn blir också vaccinerade.

Likaså fortsätter vaccineringen av de personer som tillhör de s.k. riskgrupperna. Under vecka 49 börjar vaccinationen av länets skolbarn, övrig allmänhet på hälsocentraler samt studenter vid Umeå universitet. Det handlar om allt från 6-års verksamheten till gymnasiets sista år, dvs. barn och ungdomar i åldern 6-19 år.

Vid de kommunala skolorna kommer eleverna att vaccineras av skolhälsovården och av landstingets personal. Eleverna vid övriga skolor, t.ex. vid friskolorna, får gå till en hälsocentral eller sjukstuga för att få sitt vaccin.

Information om de kommande vaccinationerna vid Umeå universitet kommer att finnas på umu.se.

Enligt Smittskyddsinstitutets rapport, för vecka 44, har influensaktiviteten ökat kraftigt i Sverige. Antalet laboratoriebekräftade fall har, sedan 1993, aldrig varit så många under en enda vecka som under föregående vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista