Anmäler skolan för diskriminering

En nu sjuttonårig pojke har anmält Hörnefors skola för diskriminering. Pojken skriver i sin anmälan att han har blivit utsatt för rasistiska trakasserier under sin skoltid.

Trakasserierna mot eleven började enligt honom redan när han gick på sex-års. Det fortsatte under mellanstadiet och förvärrades under pojkens högstadietid.

Hakkors på skåpet

På hans skåp skrevs rasistiska uttryck och någon hade ristat in ett hakkors på skåpet. Vid ett tillfälle i åttondeklass rev några tjejer sönder hans skjorta och spottade honom i ansiktet.

Han har också fått telefonsamtal med uppmaning att åka tillbaka till sitt land.

Har inte fått hjälp

Pojken har vid flera tillfällen talat med lärare och rektor om att han varit mobbad men han anser inte att han inte fått den hjälp han behövt.

Pojken är idag 17 år och har slutat skolan. Han skriver i sin anmälan till DO att han dagligen under sin hela sin skoltid blivit utsatt för rasistiska tillmälen.

DO kräver svar

Nu vill  Diskrimineringsombudsmannen att Umeå kommun yttrar sig i ärendet och talar om ifall Hörnefors skola gjort någon utredning om trakasserierna och vilka åtgärder skolan har gjort för att förhindra trakasserier.

Reporter Eva Brännman
eva.brannman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".