Rektor ångerfull efter rasistiska trakasserier

Efter att en sjuttonårig pojke anmält till Diskrimineringsombudsmannen att han blivit utsatt för rasistiska trakasserier under hela sin skoltid gör nu rektorn för skolan avbön. Rektor Lars Biström på Hörnefors Centralskola säger att han är ångerfull över att han inte förstått allvaret.

– Jag är förtvivlad över att vi inte har tagit det på tillräckligt allvar. Jag har inte tillräckligt förstått att det här var mer än händelser, säger rektor Lars Biström.

 – Men eleven påpekade vid flera tillfällen både till dig och till lärare att det var problem. Varför tog ni det inte på allvar?

 – Jag vet att han har pratat med mig vid ett flertal tillfällen om olika problem. Men den här djupa förtvivlan som uppenbarligen varit under längre tid, den har jag inte uppfattat helt enkelt, säger rektor Lars Biström.

Trots att Hörnefors Centralskola har en likabehandlingsgrupp som ska motverka trakasserier så har det inte fungerat, säger rektorn.

 – Det har inte fungerat tillräckligt bra, har inte agerat tillräckligt kraftfullt, säger Lars Biström.

 – Finns det fler elever på skolan som har utsatts för rasistiska trakasserier?

 – Vi jobbar ju hela tiden med de problem som finns och det är vi ju aldrig fria ifrån. Vi jobbar hela tiden med att motverka rasistiska trakasserier, och det klart att det finns, säger Lars Biström, rektor på Hörnefors Centralskola.

Reportrar
Eva Brännman
eva.brannman@sr.se
Helena Forsgren
helena.forsgren@sr.se

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".