1 av 2
Ändrad artistskatt slår hårt ekonomiskt mot Norrlandsoperan. Foto: Johan Gunséus, Norrlandsoperan.
2 av 2
- Den nya artistskatten betyder en hel del merkostnader som förmodligen gjort att jag förmodlingen inte haft ett krativt team från Sydafrika, jag hade inte haft två sångare, det säger Kjell Englund, ny chef på Norrlandsoperan i Umeå. Foto Norrlandsoperan.
Umeå

Ändrad artistskatt drabbar Norrlandsoperan

För en vecka sedan (i onsdags) kom beslutet om ändrad skattelagstiftning för artister bosatta utanför EU. Nu ska dom artisterna betala samma skatt som alla andra, och det innebär att det blir betydligt dyrare att ta in artister från världen utanför EU. Detta drabbar till exempel Norrlandsoperan som ofta anlitar utländska artister.

I onsdags kom beslutet om ändrad skattelagstiftning för artister bosatta utanför EU.
För Norrlandsoperan i Umeå som sedan många år har ett samarbete med Sydafrika och Vietnam kommer beslutet att få konsekvenser. 
– Våra internationella samarbeten vi jobbar med kommer att få byta inrikning säger Kjell Englund Vd och konstnärlig ledare på Norrlandsoperan.

Kjell Englund tycker att Sveriges skattepolitik och kulturpolitik haltar.
– Norrlandsoperan har tagit internationaliseringen på allvar det är också inom kulturpolitiken och är också en av de fyra prioriterade områden man talar om. Visst skulle vi kunna spela operan Julie 2010 när de nya reglerna införts men knappast med sångare och ett kreativt team från Sydafrikanska på plats i Umeå.

Norrlandsoperan ansvarar för och arrangerar även Umeå Jazzfestival och kulturfestivalen Made. Just nu jobbas det med Made-festivalprogrammet och den konstnärlige ledaren Tina Eriksson Fredriksson säger att det det finns en mängd uttryck utanför EU:s gränser som troligen måsta väljas bort av ekonomiska skäl.

Erik Palm som i dagarna summerar årets Umeå Jazzfestival säger att det kanske inte kan bli aktuellt att ta dyra akter som Blood Sweat and Tears kommande år. Med de nya beskattningsreglerna skulle 2009 års festival blivit betydligt dyrare.
– Omkring 100.000 kronor dyrare om 2010 års skatteregler gällt i år. Men det är klart att svenska artister får ju ett bättre konkurrensläge nästa år.

anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".