Rätt att byta hälsocentral med hälsoval

Politikerna i landstingsfullmäktige tog idag beslut om hur hälsovalet inom primärvården ska se ut i länet nästa år. Med hälsovalet får privata vårdgivare möjlighet att öppna hälsocentraler var de vill. När hälsovalet väl är igång nästa höst får även patienten rätt att välja hälsocentral och Zenita Olsson i Umeå kan tänka sig att välja en närmare sitt jobb.

Nästa år införs hälsovalet, eller vårdvalet som regeringen kallar den och som man har instiftat en ny lag om (LOV). Med hälsovalet får varje vårdgivare, privata som landstingets egna hälsocentraler en summa pengar för att ge den vård som landstinget bestämt.

Det är behoven som ska styra. Hänsyn ska bland annat tas till ålder och inkomst och med fri etableringsrätt kan det komma att bli fler hälsocentraler - framförallt i Umeå och Skellefteå.

För 88 åriga Lucia i Umeå skulle det vara bättre med en hälsocentral närmare där hon bor. Då skulle hon kunna klara sig själv och ta sin rullator dit.

Om Socialdemokraterna vinner riksdagsvalet nästa år kommer lagen om vårdval (LOV) att ändras bland annat vill man ta bort den fria etableringsrätten.

Socialdemokraterna anser att vårdgivarnas rätt att etablera sig var de vill kan missgynna de med störst behov av hälso- och sjukvård, det säger landstingsrådet Gunilla Johansson (S) västerbottens läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".