Lindellhallen, Umeå universitet. Foto Tommy Engman.
Umeå

Examinerad i Umeå - svårare få jobb

Examinerade från Umeå Universitet har svårare att få jobb än riksgenomsnittet. Enligt en rapport från Högskoleverket som undersöker hur examinerade studenter etablerat sig på arbetsmarknaden ligger Umeå Universitet inte särskilt bra till. Men Lars Lustig, universitetsdirektör i Umeå, tycker att de siffrorna inte ger hela bilden.

Mellan 2003 och 2007 har andelen examinerade från Umeå Universitet som fått jobb legat mellan 65 och 75 procent. Men etableringsmåttet som används i studien är trubbigt och säger egentligen inte så mycket, tycker Lars Lustig.

Han menar att undersökningen mäter anställning för snävt inpå examen och att det då spelar in att Umeå ligger så långt från storstadsregionerna söderut, där många jobb finns. Enligt Lustig har Umeå universitet gjort egna undersökningar tre år efter examen som visar att examinerade från Umeå då har kommit ikapp och ligger bra till när de fått ett par år till på sig.

Men varför ligger då inte Mittuniversitetet också under riksgenomsnittet? Enligt Lars Lustig beror det på att Sundsvallsregionen är en stor industriregion och att universitetet där har en stark industriprägel.

I bottenskiktet
Olika utbildningar ger olika jobbförutsättningar, men även i jämförelse med de olika examensgrupperna ligger Umeå Universitet konsekvent under riksgenomsnittet.

Skillnaderna mellan högskolorna är små, men de enda som är sämre än Umeå är lärosätena i Gotland, Luleå och Kalmar.

På samma plats som Umeå ligger Gävle och Södertörns högskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".