Hemskickad med brusten pulsåder

Ett av sjukhusen i länet skickade hem en kvinna som hade ryggsmärtor. Senare kom det fram att kvinnan hade en brusten kroppspulsåder. Chefläkaren har nu anmält ärendet till Socialstyrelsen för granskning enligt lex Maria.

Kvinnan kom till akutmottagningen vid sjukhuset för smärtor i övre delen av buken och nedre delen av bröstkorgen. Hon lades in men skrevs ut påföljande dag då smärtorna avtagit. Misstanken var att besvären härrörde från ryggen. Veckan därpå får hon buksmärtor och uppsöker hälsocentralen, där man bedömer att hon har en njurbäckeninflammation och ger henne antibiotika.

Smärtor i buk och rygg
Redan dagen därpå kommer hon akut till sjukhus för smärtor i buk och rygg. Också denna gång bedöms besvären komma från urinvägarna och hon rekommenderas att fortsätta antibiotikabehandlingen. Hon erbjuds inläggning, men väljer att åka hem.

Svåra buksmärtor
Två dagar senare uppsöker hon hälsocentralen på nytt. Också denna gång misstänks urinvägsproblem och man planerar för uppföljning. Fyra dagar senare är buksmärtorna så svåra att kvinnan åter åker till sjukhus, där hon denna gång läggs in. Utredningen visar på en inre bristning i stora kroppspulsådern.
Chefläkaren har nu anmält ärendet till Socialstyrelsen för granskning enligt lex Maria. Det är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".