Internet får inte ersätta lokalkontor

Statliga myndigheter får inte stänga lokalkontor i glesbygd och hänvisa till internet - det kravet framförs i en utredning som överlämnas till regeringen i dag. Samhällsservicen måste förbättras och vara likvärdig i hela landet.

Ett radikalt förslag i utredningen gäller de som bor isolerat och inte har tillgång till exempelvis datorer och har svårt att ta sig till centralorten.

– Då måste det servicecenter som finns i den kommunen se till att människor, både från statliga och kommunala myndigheter, reser dit och pratar med den personen. Det här handlar ju givetvis inte om många personer, men man kan inte lämna någon efter sig, säge utredaren Lars Högdahl.

Utredningen föreslår också att ideella sektorn kan användas för att förbättra servicen. Till exempel kan föreningar köra hem matlådor till de gamla och byalaget användas för att komplettera räddningstjänsten.

Finansieringen borde myndigheterna klara av med befintliga budgetar och tillfälligt kan man använda anslagen som ges till landsbygsutveckling samt regionala medel. Dessutom föreslås en årlig avgift på 2,5 promille som ska tas av förvaltningsanlagen.

Lars Högdahl är övertygad om att utredningens förslag ska genomföras.

– Det känns väldigt tydligt att timingen är rätt, man har pratat om det här i så många år nu och man kan inte fortsätta att prata om det. Jag har känt ett väldigt stöd när jag rest runt i landet och pratat om det här och vi har ju haft ett principbetänkande från utredningen ute på remiss, som fick ett översvallande mottagande, säger Lars Högdahl.

Reporter: Lennart Odhström
lennart.odhstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".