Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Barn under tre år får vänta på sprutan. Foto SVT Bild.

Vaccineringen av små barn framskjuten

Tidigast nästa vecka kan barn under tre år vaccineras mot svininfluensan. Vaccineringen skulle vara igång den här veckan. Men oklarheter om hur barn med olika former av allergi ska behandlas har fått landstingen att skjuta på vaccineringen.

Trots att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket gett besked om att barn under tre år kan vaccineras mot svininfluensa- så väntar de flesta landsting med vaccineringen.

Sveriges Barnläkarförening ville bland annat ha tydligare besked om var barn med allergi, som med äggallergi ska vaccineras och även hur barn som får en allergisk reaktion ska omhändertas.

Landstinget har den här veckan fått många samtal från föräldrar som vill veta när man kan vaccinera sitt barn det säger bvc sköterskan Kristina Gustavsson på Ålidhems hälsocentral.

Det är inte bara föräldrar som undrar även anställda på hälsocentralerna väntar på tydliga besked det säger Kristina Gustavsson.

Det besked som hälsocentralerna i länet bland annat kommer att få ifrån landstinget är vilka barn man ska hänvisa till länets barnkliniker för vaccinering, det säger Mats Brännström chef för närsjukvården inom västerbottens läns landsting.

Om det nu rått vissa okarheter för de yngsta barnen så är vaccineringen av tre och femåringarna igång i länet.  Smittspridningen ökar även mest bland barn mellan 0 och 4 år.

Några landsting som redan anser att de har en beredskap att börja vaccinera barn från sex månaders ålder är landstinget i Örebro och vårt grannlän norrbotten. 

Men i Stockholm avvaktar man med att vaccinera barn som är allergiska i någon form och det är vad Sveriges Barnläkarförening har rekommenderat landstingen att göra det säger Margareta Blennow ordförande för Sveriges Barnläkarförening till P4 Västerbotten.

En rekommendationen som som bland annat grundar sig på att landstingen bör ha en beredskap om barn uppvisar allergiska symtom.

Reporter Inga Korsbäck.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".