Gunnel Heligfjell. Foto: David Rydenfalk/SR Västerbotten

Kommunerna oförberedda för ny språklag

Om drygt en månad ska sex kommuner i Västerbotten kunna sköta ärenden på samiska. Trots det har kommunerna ingen plan för hur det ska gå till. Och bara tre av kommunerna bedömer att de vid årsskiftet kan leva upp till den nya lagen om minoritetsspråk.

Det här visar en enkät som Sameradion gjort. Den nya språklagen, lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk, ska främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige.

När lagen träder i kraft vid årsskiftet är de samiska förvaltningskommunerna i Västerbotten, Lycksele, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Malå och Umeå ålagda att erbjuda bland annat barn- och äldreomsorg på samiska.

De föräldrar som vill att barnen ska få gå i samiskspråkig förskola ska ha rätt till det. Men enligt enkätsvaren saknas personal som pratar samiska. Kommunen ska också kunna erbjuda äldreomsorg på samiska, något bara tre av kommunerna tror sig klara av vid årsskiftet.

Alternativa lösningar
Enligt den nya lagen ska den som vill kunna sköta såväl skriftliga som muntliga kontakter med kommunen, något som inte heller kommunerna är förberedda på. Men några kommuner skriver i enkäten att det kommer att lösa sig eftersom man har samiskspråkiga anställda eller kommer att köpa tolktjänst.

Enkätsvaren pekar på att de olika samiska språken kommer vara meriterande vid rekrytering av personal i de samiska förvaltningskommunerna i framtiden.

Reporter: David Rydenfalk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".