Vännäs

Två åtalade i rätten för bråk i Vännäs

Idag fortsatte rättegången mot de två kvinnor som åtalades efter händelserna i maj i Vännäs, då flyktingfamiljer ofredades och lägenheter skadades. Många människor var inblandade, men bara de två kvinnorna, 18 och 17 år gamla, har kunnat åtalas.

Det var många människor som deltog i oroligheterna fredagen och lördagen 9 och 10 maj, som många flyktingar upplevde som hotfulla.

Den yngre av de två åtalade har erkänt att hon under fredagskvällen kastade en sten genom ett fönster i en lägenhet hos en flyktingfamilj.Däremot medger hon inte att det skulle ha funnits rasistiska motiv.

Vittne säger emot
Åklagaren Lotta Sundström håller dock fast vid det främlingsfientliga motivet. Hennes vittne som uteblev förra rättegångsdagen infann sig idag för att intyga det.

Den lite äldre av de två åtalade har inte erkänt att hon skulle medverkat på något sätt i ofredandet och skadegörelsen vid det här tillfället.

Som åklagare, när du nu kan konstatera att det är två unga kvinnor som har blivit åtalade för en väldig massa händelser och då är de enda som blir åtalade, hur ser man på det?

– Ja det är ju inte tillfredställande alls. Vi hade ju velat se att man hade kunnat knyta fler personer till brott, men vi har misslyckats i utredningen med att göra det, säger åklagare Lotta Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".