Ny språklag inte för alla minoriteter

Den nya lagen om minoritetsspråk, som bland annat gör sex kommuner i Västerbottens län skyldiga att erbjuda samhällsservice på samiska, gäller inte för alla minoritetsspråk. Romani chib och jiddisch är undantagna och det kritiseras av personer med de modersmålen. 

Från och med 1 januari kommer sex kommuner i Västerbottens län att vara skyldiga att erbjuda bland annat äldreomsorg och förskola med personal som pratar samiska, enligt den nya minoritetsspråklagen. Samma sak gäller i andra svenska kommuner för personer som pratar finska och meänkieli.

Romani chib och jiddisch inte platsanknutna
Men romani chib och jiddisch, som också är officiella minoritetsspråk i Sverige, får inte samma fördelar av den nya lagen.

De två språken anses inte på samma sätt kopplade till geografiska områden, enligt Kaisa Syrjänen Schaal på Integrations- och jämställdhetsdepartementet.

Skellefteåbon Allan Scwartz, som arbetar som fristående konsult i romska frågor, reagerar starkt på det och hävdar att det inte stämmer. Han anser att den motiveringen bygger på okunskap och pekar ut flera områden som Umeå, Sundsvall, Gävle och Uppsala, bland andra, som har särskild romsk anknytning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".