Hälsovården

För mycket lugnande medel till äldre

Västerbottens läns landsting är fortfarande sämre än riksgenomsnittet på att ge äldre personer rätt medicin.

Ofta blir det för många olika sorters lugnande medicin enligt en rapport från Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting.

– Det här är något som vi inte är särskilt stolta över, så vi har försökt jobba med det på ett systematiskt sätt. Nu klättrar vi sakta uppåt men det är fortfarande en lång bit att gå, säger Sofie Edberg, landstingsdirektör.

För fjärde året i rad presenterar Socialstyrelsen och organisationen Sveriges kommuner och landsting sin jämförelse av vårdens kvalitet i de olika landstingen.

Västerbottens läns landsting har förbättrat resultaten i flera fall.

När det gäller överlevnad efter både hjärtinfarkt och stroke ligger Västerbotten mycket bra till i en riksjämförelse. De som drabbats av tarmcancer överlever också i större utsträckning.

Vid förra rapporten hade Västerbotten ett klart sämre resultat ur ett riksperspektiv vad gäller läkemedel till äldre. De gamla får för höga doser lugnande och fel sorts lugnande.

Många gamla får också för många olika sorters lugnande medicin. Det gör att det kan uppstå svårbedömda biverkningar.

– Om det vi gjort hittills inte räcker måste vi göra mer. Det kan handla om mer utbildning, annan sorts kunskap eller bättre datastöd för att följa patienterna, säger Sofie Edberg.

Reporter Peter Öberg
peter.oberg@sr.se