Umeå

Maud Olofsson mötte Volvofacket

Efter mycket om och men träffade näringsminister Maud Olofsson igår kväll Volvofacket i Umeå. Redan i början av juli skickade metallklubben en skrivelse till Maud Olofsson där man vädjade om ett möte för att diskutera Umeåfabrikens framtid.

Först nu, när den mest akuta krisen är över, har hon svarat på deras förfrågan.

– Så här är det under en finanskris, det är rätt många som vill prata med en näringsminister i Sverige, säger Maud Olofsson som en förklaring till varför hon inte kommit tidigare.

– Jag har erbjudit andra i min närhet att träffa facket, men det har man inte velat och då får man finna sig i att det blir lite sent.

Som en garant för att hon är väl insatt i situationen på fabriken i Umeå lyfte Maud Olofsson fram sina nära kontakter med arbetsgivarsidan.

– Jag har naturligtvis kontakter med Leif Johansson och pratar med Volvoledningen hela tiden.

Från fackets sida var man fortfarande besvikna att hon inte gått med på ett möte när hotet om nedläggning var som värst. Jan-Olov Carlsson, vice ordförande för metallklubben i Umeå, tycker det verkar medvetet att Maud Olofsson kommit till mötet först när den värsta krisen är över

– Vi hade gärna sett att hon kommit hit när vi var som mest ställda mot väggen, säger han.

Ska man förvänta sig att vice statsministern dyker upp bara för att ni skriver ett brev och vill ha ett möte?

--Nej det ska man kanske inte, men däremot var vi väldigt tydliga med att vi pratar om ungefär ett tusen arbetstillfällen i övre norrland. För en minister som bor här omkring borde det göra att hon åtminstone kunde försöka komma, men uppenbarligen var det inte tillräckligt viktigt.

Enligt facket uppnådde man ingenting konkret under det knappt timslånga mötet på Umeå flygplats, och även om Jan-Olov Carlsson tycker att det var både bra och viktigt att få framföra fackets åsikter om exempelvis behovet av ett ökat transportstöd, säger han att ingenting förändrats i deras inställning till regeringen.

--Vi kommer att fortsätta jaga den här regeringen, och vi kommer att jaga en kommande regering också, om vi inte får villkor för industrin i Norrland så att vi kan överleva.

Reporter Viktor Hariz

viktor.hariz@sr.se