umeå

Motstridiga besked om vaccinering

För den som vill vaccinera sig mot svininfluensan i centrala Umeå gäller motstridiga besked. Det privata vårdbolaget Carema som driver hälsocentralen Dragonen meddelar på hemsida och dörr att man bara vaccinerar personer som listat sig på Dragonen. Men verksamhetschefen säger att ingen nekas vaccinera sig där.

Mats Brännström, chef för landstingets närsjukvård, säger att den tolkning som Dragonen har gjort, att de bara vaccinerar sina listade, den stämmer inte med den policy som landstinget har när det gäller att vaccinera.

Men är det fel?

– Ja, vad ska jag säga.. Vi har inte diskuterat den i detalj med dem. Vi har den linje att vi vaccinerar alla oavsett var de är listade. De har valt en annan, och nu vaccinerar de för fullt så de har inte för lite att göra heller, säger Mats Brännström.

Carema är idag det enda privata vårdbolag som har avtal med landstinget om att driva en hälsocentral. Dragonen som ligger centralt i Umeå har idag omkring 20 000 listade patienter. Enligt verksamhetschefen Tomas Eliasson så nekas ingen att vaccinera sig.

– Vårt uppdrag handlar ju om att säkerställa de patienter som är listade på hälsocentralen men i praktiken blir det ju så att vi vaccinerar åt varandra. Det finns säkert patienter listade här som vaccinerats på andra hälsocentraler och vi vaccinerar åt andra så det där är ett givande och tagande tycker jag på ett väldigt balanserat sätt, säger Tomas Eliasson, verksamhetschef på Dragonens hälsocentral i Umeå, driven av Carema.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se