EFTER VARSLEN

Ålö öppnar för bemanningsföretag

Verkstadsföretaget Ålö som har varslat 44 anställda öppnar nu för möjligheten att anlita bemanningföretag i produktionen. Personaldirektören Lena Rydström säger att eftersom orderläget är osäkert vill de ha en flexibel bemanning.

– Vi har svårt att sia om hur 2010 kommer att se ut. Vi känner en stor osäkerhet om hur orderingången kommer att se ut och därför vill vi ha en flexibilitet i bemanningen, säger Lena Rydström.

Enligt Lena Rydström ska man ha en god grundbemanning av egen personal, plus en personalpool som ska täcka upp vid längre frånvaro. Dessutom vill man ha möjligheten att anlita bemanningsföretag vid kortare frånvaro och arbetstoppar.

Pelle Berglund som är fackligt förtroendevald för IF Metall tycker att man kan se användningen av bemanningsföretag som ett sätt att kringgå Las, lagen om anställningsskydd och rätten att bli erbjuden de jobb som finns inom nio månader efter att man lämnat företaget.

Det håller Lena Rydström inte med om.

– Jag tycker inte alls att det är fråga om det. Den dagen vi ska börja anställa igen så kommer vi inte att kringgå Las utan då kommer vi att följa Las.

– Det här är bara för att klara de tillfälliga topparna om vi får sådana, säger Lena Rydström.

– Hur kommer det sig att ni inte anställer redan nu utifrån de uppsagda som går hem från företaget?

 – Det är just för att vi inte vill ha fasta kostnader när vi inte vet hur marknaden kommer att bete sig, säger Lena Rydström, personaldirektör på Ålö.

Reporter Lillemor Strömgren
lillemor.stromgren@sr.se