UMEÅ

Nya steg mot Umeås moské

Nu tas nya steg mot att moskébygget på Ålidhem i Umeå ska bli verklighet. Ett avtal mellan Umeå kommun och föreningen Svenska Muslimer i Umeå ligger färdigt att skrivas på. Och idag startade föreningen en insamling till själva bygget under fredagsbönen på Ersboda Folkets hus.

– Det betyder jättemycket. Det är inte bara ett ställe där man går och ber. Vi ser det som ett muslimskt centrum, säger Alaa Kashef medlem i ”Svenska muslimer i Umeå”.

Böneutroparen påminner folk, snart är det dags för bön, fler och fler kommer in i samlingslokalen och lägger ut sina bönemattor i en regnbåge av färger.

Kvinnorna vid den bakre väggen, männen längst fram. Barnen går som de vill, pekar, skrattar och tittar storögt på mig.

Mitt ibland dem går en pojke, klädd i vit skjorta, svartslips och svarta byxor med pressveck. Han bär brun kartong i händer. På kartongen står det "Insamling till bygget av moskén" skrivet i svart tusch på svenska och arabiska. Omamen öppnar fredagsbönen.

Det är föreningen Svenska muslimer i Umeå som idag startar insamlingen av pengar till det som skall bli den första moskén norr om Stockholm. En muntlig överkommelse finns mellan Umeå Kommun och föreningen, bara underskrifterna saknas. Men nu behövs cirka 25-30 miljoner för att moskén ska stå färdig.  Pengar som föreningen bland annat söker utomlands.

– Vi vänder oss till privata personer som inte ställer krav på oss. Annars som en sista utväg man kan vända sig till länder runt Persiska viken, säger Alaa Kashef.

Reporter Robert Lundgren
robert.lundgren@sr.se