Sågverksbransch inför ödesfråga

På elva månader har bara i Västerbottens län omkring 150 personer i sågverksbranschen varslats om uppsägning på elva månader. Samtidigt måste branschen utvecklas för att överleva.
Ett exempel på en traditionell näring i de norrländska skogslänen är sågverken - men många dem rationaliserar eller rent av tvingas lägga ner. Scaninge Timber varslar 51 av 154 anställda vid sågverken i Lugnvik och Bollsta i november på grund av dålig lönsamhet, säger företagets VD Ulf Larsson. När länsarbetsnämnderna gjort sina prognoser över utvecklingen på arbetsmarknaden spår de att behovet av personal i skog och sågbranschen fortsätter att minska. Ska svenska sågverk kunna leva kvar och ge arbetstillfällen måste man konkurrera på en internationell marknad. Från östländerna, framförallt Ryssland, kommer billiga produkter. Ulf Larsson och Bo Holm på Sågab, Sågverken i Norrland, är överens om att lösningen tilll en ljusare framtid för sågverken ligger i specialisering. Att producera mer precist den vara kunden vill ha, vare sig det nu är sågat, hyvlat eller en viss dimension på virket. Men för att kunna konkurrera med kvalitet och nytänkande måste företaget locka till sig kunnig personal, konstaterar Ulf Larsson på Scaninge Timber. - Det är en ödesfråga för branschen. En bransch som lider av dålig lönsamhet orkar inte jobba med sin produktutveckling, och gör vi inte det får vi svårt att skapa bra lönsamhet, säger Ulf Larsson till P4 Västerbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista