Polisens analytiker Anna Ivaska. Foto SR Norrbotten.

Prostitution i norr kartlagd

Nu finns tydliga tecken på att såväl prostitution som koppleri förekommer i de fyra nordligaste länen, och det gör att polisen kan börja göra mer aktiva insatser än tidigare mot sexhandeln. Redan förra året kom en rapport som visade att det fanns indikationer på sådan här verksamhet.

Men sedan dess har polisen också anställt analytikern Anna Ivaska och hon har hittat ett 60-tal annonser om prostitution på internet.

Från september i år har Anna Ivaska bland annat jobbat med att leta på webbsidor och följa olika forum på internet. Runt tio annonser gäller personer som finns i Norrbotten, ett tjugotal hittades i Västerbotten, och ett tjugotal i Västernorrland, men i Jämtland hittades ingen annons

Fast mörkertalet är förstås stort eftersom inte alla annonserar öppet. Anna Ivaska har även intresserat sig för tips från allmänheten och en sak verkar helt klar.

– Det rör sig om många väldigt unga personer i 18-20-årsåldern, men även medålders kvinnor och män som erbjuder sina tjänster till både män och kvinnor.

Det har också visat sig att det finns tydliga tecken koppleri i området och Anders Danielsson, som arbetar brottsförebyggande på norrbottenspolisen, hoppas på fortsatta satsningar i länen nästa år.

Reporter Sara Sällström, Sveriges Radio Norrbotten.

sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista