Islamiskt studieförbund får pengar

Folkbildningen vinner nya marker och nu är det klart att det nya islamiska studieförbundet Ibn Rushd får ett startbidrag på 100 000 kronor från Landstingets nämnd för regional utveckling.

– Allt fler mångkulturella och mångreligiösa grupper ser folkbildning som ett väldigt effektivt redskap att påverka sin livssituation och ta sig in i samhället, säger Anna Waara, studiekonsulent på Ibn Rushd norra distrikt

– Så jag tycker mig se en mycket positiv utveckling som jag hoppas håller i sig, säger Anna Waara.

Förutom traditionella studiecirklar om tillexempel hur det är att leva som muslim i Sverige driver också Ibn Rushd projektet Fredsagenterna där unga muslimer utbildas på olika sätt nyansera bilden av islam. Och namnet Ibn Rushd vill uppmärksamma islams djupa rötter i Europa.

 – Islam och muslimer uppfattas ofta som någonting väldigt främmande och nytt i Europa. Men så är det inte riktigt. I det som är Spanien idag fanns det ett muslimskt dominerat område som hette Al-Andalus där människor levde i samexistens och där utvecklingen var väldigt positiv inom matematik, språk, filosofi och så vidare, säger Anna Waara.

 – Där fanns en filosof som hette Ibn Rushd som skrev om medicin, filosofi, juridik, teologi och så vidare och det är från honom namnet kommer ifrån.

 – Vi ser att det är en väldigt positiv sak att ta upp att islam är faktiskt ingenting nytt i Europa och det har bidragit till väldigt mycket positivt och fortsätter att göra det, säger Anna Waara, studiekonsulent på Ibn Rushd norra distrikt.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se
Per-Gunnar Eriksson
per-gunnar.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista