Nykterhetsförbund i kampanj mot langning

Ge ditt barn en VIT jul. Så heter IOGT-NTOs kampanj som vill påverka vuxna till att inte langa akohol till minderåriga. Kampanjen startar under Luciahelgen som har en tradition av mycket alkoholrelaterade problem.

Luciahelgen står för dörren, tända ljus, lussebullar och sång. Men för vissa slutar det med tragedi. Många minderåriga får tag i alkokol, dricker sig berusade och hamnar i trubbel.

Det är alkohol som köpts på systembolaget som dominerar. Enligt CAN, Centralförbundet för Alkohol- och narkotikaupplysning, så har andelen elever i årskurs 2 på gymnasiet som druckit hembränd sprit, minskat från nästan var tredje till var tionde elev.

Men det är också många tonåringar som blir bjudna av sina föräldrar. Sex av tio elever säger att de blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar.

Därför startat ni IOGT-NTO en kampanj för att stoppa langningen. Under parollen Ge ditt barn en VIT jul, hoppas man att förhindra att vuxna köper ut till minderåriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista