Mawson vill att Sverige och Finland ska försörja sina kärnkraftverk med norrländskt uran. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix

Satsar på norrländskt uran

Nu överger uranprospekteringsbolaget Mawson sina undersökningar i Spanien för att koncentrera sig på att leta uran i Skandinavien. Bolagets mål är att både Sverige och Finland i framtiden ska försörja sina kärnkraftverk med eget uran och det från gruvor i Norrland.

I Spanien har Mawson intresserat sig för ett område där det tidigare brutits uran men det ingår i en statlig malmreservplan, så det råder en viss juridisk osäkerhet om bolaget fullt ut skulle äga det uran de hittar i Spanien.

I Sverige har staten inga förbehåll på äganderätten till fyndigheterna utan här handlar det om den politiska inställningen till uranbrytning, som Mawson räknar med ska ändras.

Bolaget noterar varje politisk svängning och nu senast att Vattenfall tillsammans med industrin vill bygga ny kärnkraft.

I ett pressmeddelande säger Mawsons VD Michael Hudson att med 10 miljoner dollar i kontanter är bolaget väl förberedda på att fortsätta sin uranprospektering i Sverige.

Bolaget har flera undersökningstillstånd i Västerbotten och har provborrat i Dorotea men har satsat mest på Hotagen i Jämtland under senare tid.

Det återstår att se vad man satsar på nu.

Finland finns ju också med i bilden och där ska ett nytt kärnkraftverk byggas endera i Simo nära Haparanda eller Pyhäjoki som ligger mitt emot Skellefteå på bara 13 mils avstånd.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista