Många säljer gamla guldsmycken. Foto SVT Bild.

Guldrusch i byrålådan

Allt fler säljer sitt gamla guld nu när guldpriserna är på en hög nivå, men priset för guldet skiljer. Via internet går det i vissa extrema fall att få hundra kronor mer per gram guld än i en guldsmedsaffär.

Trots det visar det sig ändå vara fler än vanligt som kommer in med sina gamla smycken till affärerna. Maud Johansson lägger några guldsmycken på disken i en av Luleås guldsmedsaffärer. Hon får 60 kronor per gram om hon väljer kontanter - mot 125 kronor om hon i stället köper andra smycken för summan.

 Och precis som i Luleå så har flera av guldsmedsaffärerna i Västerbottens län märkt en tydlig ökning av folk som kommer och vill sälja guld. Kontantpriserna här ligger då mellan strax över 100 och uppemot 130 kronor per gram (för 18 karats guld).

Vill man inte gå till butiken är det näthandel som återstår. Guldhandlarna på nätet övertrumfar varandra i priser upp mot 160 kronor grammet. Och här handlar det om kontanter. Fredrik Hjelm har kontor i Malmö, men tar emot guld från hela landet.

Fredrik Hjelm bryr sig inte om marknadsföring och säljer guldet vidare till Tyskland, därför kan han betala mer. Men han förvånas ändå över att butikerna i Luleå inte betalar mer

– Det är ju inte ett marknadsmässigt pris de betalar.

Men för Maud Johansson i Luleå känns butiken tryggare än nätet:

– Vem vet som har hand om det där och är det hederligt och så, så det skulle jag inte vilja göra då går jag hellre hit (butiken) och gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista