Vännäs hälsocentral. Foto Inga Korsbäck SR Västerbotten.

Patienternas val viktiga för hälsocentralerna

Idag fattar politikerna i landstingstyrelsen beslut om avtalet för hälsovalet nästa år. 85 procent av hälsocentralernas ersättning ska vara fast men resten, femton procent, kommer att bestå av en rörlig del. 

Den rörliga delen av ersättningen får hälsocentralen om man klarar vissa kvalitetskrav som bland annat bra tillgänglighet, att man kommer fram via telefon och att patienten får träffa en läkare inom sju dagar. Antalet patientbesök och att ha ett visst antal listade patienter är också viktigt, det säger Anders Östblom verksamhetschef för hälsocentralen Tre Älvar. 

Med hälsovalet som införs nästa år kommer det att finnas landstingsdrivna och privata hälsocentraler. Villkoren ska vara lika för alla. Och den rörliga ersättningen - patientbesök och om man nått de kvalitetskrav som landstinget satt upp - är en ersättning som ersätts varje månad.

För hälsocentralen Tre Älvar där Vindeln, Vännäs och Bjurholm ingår kan det röra sig om 2 miljoner kronor i rörlig ersättning. Hälsocentralernas totala budget ligger på 80 miljoner kronor.

2 miljoner kronor motsvarar två läkartjänster det säger Anders Östblom och det blir därför viktigt att klara både kvalitetskrav och behålla de listade patienterna. För att öka tillgängligheten och inte förlora ortsbor som arbetspendlar kan det bli så att öppettiderna ändras på hälsocentralerna, säger Anders Östblom.

 Reporter Inga Korsbäck.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista