Kortade vårdköer belönas

Landstinget kommer att klara vårdgarantin till 90 procent och får minst 29 miljoner av staten för man kortat väntetiderna.

Landstinget kommer att klara vårdgarantin, det framgår när väntetiderna för november snart presenteras. Patienter har fått komma på besök och blivit behandlade inom den specialiserade sjukhusvården inom 90 dagar. För operationer är siffran ännu bättre, där har 93 procent opererats inom 90 dagar.

Bättre planering och fler operationer i både Skellefteå och Lycksele har gett resultat, det säger Olle Svensson, ortoped på universitetssjukhuset i Umeå.

Det extra tillskottet i våras på 22 miljoner från landstingstyrelsen har också hjälpt till att korta köerna till operationer av höft- och knäleder. På avdelningarna för hand- och plastikkirurgi samt öron, näsa, hals, har personalen jobbat hårt under hösten, det säger verksamhetschef Göran Hugosson.

Det mål landstinget nu har är att ingen patient ska behöva vänta mer än 60 dagar på operation och behandling. Det är många som väntar på att få hjälp, bland annat barn med återkommande öroninflammationer.

Reporter: Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista