Skellefteå

Stava gratis i vinter

Fritidsnämnden i Skellefteå kommer inte att avgiftsbelägga de kommunala skidspåren i vinter. Orsaken är att Naturvårdsverket inte anser det är möjligt att ta ut avgifter för skidspår på mark där allemansrätten gäller.

Fritidsnämnden i Skellefteå ska spara 9 miljoner under 2010 och för att öka intäkterna vill nämnden införa en säsongsavgift på 500 kronor eller en dagsavgift på 30 kronor för den som använder kommunens skidspår.

Naturvårdsverket hänvisar i sitt ställningstagande till regeringsformen där det framgår att alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten.

Däremot anser Naturvårdsverket att det går att ta ut avgifter i en anläggning som är en egen juridisk person eller en anläggning som kräver stora investeringar. Det är också tillåtet att ta emot frivilliga avgifter.

Mora kommun har redan infört avgifter i kommunala skidspår, ett beslut som överklagades till Länsrätten och kommer att avgöras efter årsskiftet. Det är mycket troligt att domen går vidare till högre instanser och att den kommer att bli vägledande.

Reporter Magnus Bergner.

magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista