1 av 2
Länsresidenset i Umeå. Foto Tommy Engman.
2 av 2
Landshövding Chris Heister i Västerbottens län. Foto Tommy Engman.
Umeå

Trästad 2012

Projektet Trästad 2012 för ett mer klimatsmart byggande med trä har avverkat sitt första år av tre. I projektet deltar 16 kommuner och fyra regioner i Sverige - Västerbotten, Norrbotten, Kronoberg och Dalarna. 

Onsdag morgon hade ordföranden i projektet, landshövding Chris Heister, frukostmöte för 65 representanter för byggföretag, kommuner, arkitekter och Umeå universitet för att diskutera projektets fortsättning.

Trästad 2012 är inte en stad som utses till landets trästad om två år, utan ett treårigt informations- och marknadsföringsprojekt med statligt stöd utan något visst företag som avsändare. Trästad 2012 är en fortsättning på det forsknings- och utvecklingsprojekt som förre landshövdningen Lorentz Andersson påbörjade. I det projektet medverkade bland andra Umeå universitet och träforskningen i Skellefteå i samarbete med trävaruföretagen Martinssons i Bygdsiljum och Lindbäcks i Piteå. De var med nu också bland de 65 när det var dags att få de goda exemplen spridda över landet - och över världen för den delen. Chris Heister:

– Utlandschefen på arkitektföretaget Whites Malmökontor berättade om hur England kommer att ställa mycket högre krav framöver på byggandet av bostäder på ett klimatsmart sätt. Då kan trä vara med på ett helt annat sätt, med vår kunskap om att bygga processmässigt och miljövänligt hela vägen.

– Dessutom kommer Sverige ha stort behov av miljösmart tänkande i renoveringen av miljoprogrammets bostäder. Trä har också goda förutsättningar därför att det är lättare än många andra byggnadsmaterial. Och där vill jag att Västerbottens industri och Västerbottens byggföretag och arkitekter är med, säger landshövding Chris Heister.

Reporter Tommy Engman.

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista