Klotter är en sak som ska minska med hjälp av trivselpeng.
Nordmaling

Trivselpeng ska minska skadegörelse

Nu vill Nordmalings kommun ge pengar till eleverna ifall skadegörelsen och klottret minskar på skolorna i kommunen. Kommunstyrelsen har avsatt 160 000 kronor i en Trivselfond som eleverna får ta del ifall ingen skadegörelse sker.

Mitt i skolkorridoren står en pelare i vitmålad betong. Fast den ser nästan grå ut. För varje sida på pelaren är helt nedklottrad med olika figurer och meddelanden. För att få bukt med problemen med skadegörelse både inne i skolans lokaler och utomhus, avsätter nu Nordmalings kommun pengar till en så kallad trivselfond. Varje år lägger kommunen 160 000 kronor fonden och om ingen skadegörelse rapporteras in tillfaller pengarna eleverna på respektive skola.

Systemet med en trivselfond har prövats på skolan Rundvik med ett gott resultat. Pengarna kommer betalas ut till elevrådet på respektive skola.

Pengar uppdelat per skola:

Rundvik 20 000:-

Lögdeå 20 000:-

Håknäs 2 500:-

Nyåker 2 500:-

Gräsmyr 30 000:-

Levarskolan 5 000:-

Kyrkovallen 40 000:-

Artediskolan 40 000:-

Reporter Robert Lundgren.

robert.lundgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista