Landstinget satsar för att få mer pengar. Foto Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten.

Landstinget satsar på rehabilitering

För att minska sjukfrånvaron får landstingen pengar av staten. Men Västerbottens läns landsting får inte alla de miljoner som man skulle kunna få för rehabiliteringsgarantin. Men det ska bli bättre nästa år säger Ann-Sofie Kaati ansvarig för sjukskrivningsprocessen inom landstinget.

Regeringen har under 2009 och 2010 avsatt 1,5 miljarder till en viss typ av rehabilitering. Men landstinget får bara 12 av de 15,5 miljoner kronor som landstinget kan få i år.

Hälsocentralerna saknar helt enkelt resurser för att ge personer med lätt depression eller långvarig smärta i kroppen den behandling som pengarna ska användas till. För att få de 27 miljoner landstinget kan få nästa år köper därför landstinget tio utbildningsplatser av universitetet för att utbilda fler i kognitiv beteende terapi.

Västerbottens läns landsting behöver även anställa fler som ska ingå i de multimodala team inriktade på rehabilitering, säger Ann-Sofie Kaati.

För hälsocentralerna så är det viktigt att fler anställs eftersom de får betalt för varje patient som behandlas. 10 000 kronor för KBT och 40 000 kronor för multimodal rehabilitering.

I det ekonomiska läge som landstinget befinner sig är varje krona viktig det säger Anders Östblom verksamhetschef för hälsocentralen tre älvar som består av Vindeln, Vännäs och Bjurholm.

De miljoner som landstingen får för att minska sjukfrånvaron kommer från det överskott på flera miljarder som sjukförsäkringen har gett de senaste åren.

 

Reporter Inga Korsbäck.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista