1 av 2
Dans för livet heter gruppen som dansar. Foto: Gunnar Lantz/SR Västerbotten
2 av 2
Eleanor Bodel och Ulla Axelsson. Foto: Gunnar Lantz/SR Västerbotten
Umeå

Unga och gamla möts

Att ge skolelever en rolig och meningsfull prao på äldreboenden, det är en av de senaste idéerna inom Umeå kommuns verksamhet Generationer i samverkan, som lever efter starten för drygt ett decennium sen.

Den här verksamheten har hållit på sen de första åren av 2000-talet och fortsätter engagera fler och fler i att få till kontakter mellan unga och gamla.

Eleanor Bodel som är verksamhetsansvarig för Umeå kommuns Generationer i samverkan har till exempel träffat studie- och yrkesvägledare för att få dem att nappa på en idén om prao på äldreboenden. Tanken är att prao-eleven inte ska ägna sig åt de tunga bitarna i vårdjobbet utan åt det roliga med det.

Hjälper med kontakter
Och det är så Generationer i samverkan har fungerat. Eleanor Bodel med kollegor är inte de som framförallt ordnar aktiviteter, utan de hjälper till med kontakter mellan skolor, organisationer, boenden med mera.

Kultur för seniorer
En som har tagit del av flera av aktiviteterna är Ulla Axelsson. Hon är dels med i Generationskören, där över 200 pensionärer sjunger till ett kompband med yngre medlemmar, och nu senast började hon i den dansgrupp som en gymnasieelev på dansprogrammet leder, under namnet Dans för livet.

 Reporter Gunnar Lantz
gunnar.lantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".