Kritik mot Balticgruppens donation

Beskedet om fastighetsbolaget Balticgruppens donation på 20 miljoner kronor till Umeå kommun och unga arbetslösa tas inte emot med jubel överallt.

Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet forskar i ämnet lokal demokrati. Han tror att man får tänka sig för när näringslivet donerar pengar på det här sättet.

– Om sådant här blir vanligare kan man börja diskutera om den här typen av resurser kan påverka den kommunala dagordningen, alltså vilka prioriteringar som politikerna gör, säger Anders Lidström, professor i statskunskap vid Umeå universitet.

Balticgruppens senaste donation handlar om 20 miljoner kronor som man skänker till Umeå kommun. Pengarna ska gå till att ordna jobb åt unga arbetslösa.

Tamara Spiric är gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå. Hon tycker att det är fel att donationen täcker upp där makthavarna har misslyckats. I det här fallet att så många unga är arbetslösa:

– Problemet är att man då måste förlita sig på privata givare i frågor som egentligen borde skötas av den svenska välfärdsstaten och i förlängningen kommunerna.

Marie-Louise Rönnmark, Socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå välkomnar de 20 miljonerna. Hon är inte orolig att kommunen kan hamna i en beroendeställning till Balticgruppen. Det är upp till politikerna att se till att det inte blir så, säger hon.

– Man måste samarbeta med varandra för att utveckla en stad, säger Marie-Louise Rönnmark.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se
i samarbete med Studio Ett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".