Vilhelmina

Vilhelmina kan få nytt parti

Föreningen Politiskt alternativ i Vilhelmina planerar nu att bilda ett politiskt parti och ställa upp med en fullmäktigelista i valet senare i år.

Ofta bottnar sådana här partier i något slags missnöje med hur den etablerade politiken fungerar, det säger Camilla Sandström som är statsvetare vid Umeå Universitet.

– Att enbart bygga på missnöje kan vara ett problem för om då en fråga blir löst eller försvinner från dagordningen då försvinner också partiets grund.

Hur stort inflytande ett parti som Politiskt Alternativ kan få i den kommunala politiken varierar, det säger Camilla Sandström.

På flera håll i länet finns redan mindre lokala partier, som Doroteas kommunlista, Åselepartiet, Malålistan, Storumans kommunlista. Och nu kan alltså Vilhelmina få ett eget.

Men enligt Thord Wikström, som är Politiskt alternativs ordförande kommer det inte vara ett missnöjesparti som ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Vilhelmina senare i år.

– Det här partiet startas inte på grund av något missnöje utan vi tycker det finns utrymme för oss också, som kanske har avvikande meningar gentemot de båda blocken, säger Thord Wikström.

Alexandra Malmqvist-Olsson
alexandra.malmqvist-olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".