Idrottsekonomin olika i kommuner

Nästan 30 miljoner kronor betalas varje år ut i aktivitetsbidrag till idrottsföreningar i Västerbotten. Men det skiljer mycket mellan de olika kommunerna när det gäller storleken på bidraget.
Bjurholm och Vännäs betalar ut minst av länets kommuner 20 respektive 21 kronor, medan Malå och Vilhelmina betalar mer än dubbelt så mycket - det visar en granskning som P4 Västerbotten har gjort. - Det är viktigt att satsa på föreningarna, vi skulle aldrig kunna erbjuda samma verksamhet inom den offentliga sektorn, säger Viveka Abrahamsson , ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Vilhelmina. Aktivitetsbidraget delas ut både som statligt och som kommunalt stöd. Den statliga delen är lika stor över hela landet medan det skiljer mycket i den kommunala delen. Umeå har det i särklass högsta aktivitetsbidraget av Västerbottens 15 kommuner. För en aktivitet kan en förening i Umeå få upp till 200 kronor. I Umeå tar dock kommunen ut en hög lokalhyra för alla föreningar, medan många av länets andra kommuner fortfarande tillämpar nolltaxa - d.v.s. gratis hyra av gymnastiksalar, hockeyplaner och andra idrottslokaler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".