Skellefteå

Nya siffror kan rädda Jörns badhus

Förslaget att lägga ner badhuset i Jörn byggde på felaktig statistik. En omräkning visar att badhuset inte är lika impopulärt som det sagts.

När Fritidsnämndens arbetsutskott föreslog en nedläggning av badhuset i Jörn så byggde det på 6000 besökare per år. Det innebär att Jörns badhus ligger i botten av Skellefteås åtta badhus när det gäller antal besökare. Men det visar sig att Jörns badhus är det enda av Skellefteås badhus som har särredovisat antalet badande och antalet besökare till gymmet.

4000 besökare missades
Lägger man till besökarna till gymmet så har Jörns badhus 10 000 besökare per år och den siffran kan då jämföras med statistiken för kommunens övriga badhus

Fritidsnämndens ordförande Leif Öberg säger att det här upptäcktes inför Fritidsnämndens förra möte och att sparförslagen därför skickades tillbaka till tjänstemännen för kompletteringar.

Nya analyser görs
På onsdag nästa vecka har fritidsnänden ett nytt möte och tills dess ska politikerna ha fått nya underlag och utförligare konsekvensanalyser av de olika sparförslagen.

Förutom Badhuset i Jörn är Burviks sommarkolloni, utomhusbadet i Kåge och fritidsgården Klippan i Bergsbyn verksamheter som hotas när Fritidsnämnden i Skellefteå ska spara drygt nio miljoner i år.

Reporter Magnus Bergner
news.vbtn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".