AIK:s Kathrin Lehmann trycks mot sargen av Segeltorps Emma Agén under finalen i damernas SM-slutspel i ishockey mellan AIK och Segeltorp Foto: Pernilla Wahlman/Scanpix

Kvinnliga hockeyspelare jämförs orättvist

Kvinnliga ishockeyspelares anseende kan höjas först när alla förutsättningar tas med när dam- och herrhockey jämförs. Och de jämförs, ofta, säger Kajsa Gilenstam, som är doktorand vid idrottsmedicin vid Umeå universitet. I dag försvarar hon sin avhandling "Genus och fysiologi på rinken" och hon säger att man inte kan göra en jämförelse mellan kvinnliga och manliga ishockeyspelare rakt av.

– Om du tittar på muskelmassa, eller fettfri massa, och kollar kondition och styrka i förhållande till det, för det är ju musklerna som faktiskt kan producera kraften och ta upp syret, så var det ingen skillnad på damerna och herrarna. Deras muskler var lika bra på de här sakerna, säger Kajsa Gilenstam.

Ändå var männen snabbare på skridskorna, men det kan bero på att männens muskelmassa är större än kvinnornas säger Kajsa Gilenstam. Hon kommer ursprungligen från Lycksele och har jobbat som sjukgymnast, nu är hon doktorand vid enheten för idrottsmedicin. Hon säger att om man nu ska jämföra kvinnor och mäns idrottsprestationer på isen måste man veta betydligt mycket mer än de fysiska skillnaderna.
– Man gör en mera helhetsbedömning när man gör en jämförelse, att man tar med både fördelningen av istider, när man börjar spela hockey, och alla de sakerna, förutom att man jämför prestationen på is. Då ser man att damhockeyn, och damhockeyspelarna, skiljer sig mot herrhockeyspelarna, och då kanske man förstår varför man inte kan göra en jämförelse rakt av.

Många av de kvinnor som deltog i studie beskrev herrhockeyn som mycket bättre än damhockeyn, vilket kan påverka förväntningarna på damhockeyn. 
– Om man gör en jämförelse mellan kvinnor och män som är mer nyanserad, både tittar på prestation och förutsättningar för prestation då tror jag att kvinnornas anseende som idrottare och hockeyspelare skulle höjas upp litegrann, och det skulle kunna ge effekt även på förutsättningar för då kanske kvinnorna känner att de är mer värda och då vågar de kanske kräva mer, säger Kajsa Gilenstam, som alltså försvarar sin avhandling, Genus och fysiologi på rinken, i dag vid Umeå universitet.

Reporter Alexandra Malmqvist-Olsson
alexandra.malmqvist-olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista