Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Långsam hantering av risker i vården

Vårdgivarna är alldeleles för långsamma med Lex Maria-anmälningar till Socialstyrelsen. Det ser likadant ut inom vården i hela landet, enligt en sammanställning som Socialstyrelsen gjort. Nu sätter man press genom att tillskriva alla vårdgivare men också ifrågasätta varje ärende som blir försenade mer än tidsgränsen två månader.

– Tidsgränsen skall sätta press på vårdgivaren att genomföra utredningen, men också för att Socialstyrelsen snabbt ska få information om såna här händelser, säger Per Anders Sunesson, chef på tillsynsavdelningen.

– Då kan ju vara så att vi behöver informera andra vårdgivare så att samma händelser inte skall upprepas där.

Under de senaste fyra åren har sjukvården i Västerbottens län gjort 128 anmälningar om vårdfall där patienter kommit till allvarlig skada - eller löpt stor risk att skadas allvarligt. 63 procent av dem skickades senare än två månader efter händelsen. Det ser ungefär likadant ut i övriga Sverige: 65 procent av sammanlagt 3600 Lex Maria-anmälningar var för sena.

En förklaring till att Västerbottens vårdinrättningar inte klarar 2-månadersgränsen är enligt vårdledningen i Västerbottens län att ansvaret för utredning och analys av händelserna flyttats från Socialstyrelsen till vårdgivarna själva. Men det spelar ingen roll enligt Socialstyrelsens Per Anders Sunesson.

– Det är vårdgivarna själva som är skyldiga att bedriva en god hälso- och sjukvård. Och de ska ha en egenkontroll som gör att de följer upp när någonting går snett och att man rättar till det.

Men Per Anders Sunesson har inte sett några tecken på att sen anmälningar lett till konsekvenser för andra patienter.

– Det törs jag inte säga att någon patient kommit till skada på grund av sen anmälning. Det kan inte hållas för uteslutet, men jag har inget belägg för att påstå så.

Reporter Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".