Foto: Örjan Holmberg/SR Västerbotten

Mer ersättning vid naturskydd av skog

Sen årsskiftet får skogsägare bättre ekonomisk ersättning från staten när skog och mark ska naturskyddas. Riksdagen har nämligen tagit bort det omstridda toleransavdraget - ett avdrag på den ersättning skogsägaren tidigare fick när staten gjorde intrång på marken.

– Det där var som en fasansfull känsla som man har haft, att någon bara ska komma och ta någonting i från en som man försöker vårda och bruka på bästa möjliga sätt, säger Deserée Olofsson, skogsägare i Västerbotten.

Tidigare fick alltså skogsägare tåla ett visst avdrag på den ersättning man får från staten när ens skog och mark blivit naturskyddad. Det kunde handla om uppemot 10 procent av den totala ersättningen. Men nu ska alltså skogsägare få mer betalt när staten beslutar om ett nytt naturreservat på den enskilde skogsägarens mark.

– Det känns bra att man har börjat få en förståelse för det här med äganderätten, säger Deserée Olofsson.

För att nå miljömål
Regeringen menar att enskilda markägares insatser för att värna om miljön och den ekologiska mångfalden är viktig för att staten ska kunna leva upp till miljömålen om levande skogar. Ett miljömål som går ut på att bevara den biologiska mångfalden i skogslandskapet.

– Det ska inte vara en kostnad till att vi når miljömålen för markägarna, säger Leif Holmberg, politisk sakkunnig vid Miljödepartementet.

Reporter Alexandra Malmqvist-Olsson
alexandra.malmqvist-olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".