För sena Lex Maria-anmälningar

Västerbottens läns landsting kritiseras av Socialstyrelsen för alldeles för sena anmälningar om patientskador och skaderisker enligt Lex Maria.

Kritiken kommer efter en genomgång av samtliga vårdgivare i landet. Den visar att över hälften av Lex Maria-anmälningar och skador eller skaderisk skickats in för sent. Och kritiken har nått fram till bland andra chefläkaren i Västerbottens län Jan-Gunnar Sjödin.

– Vi är medvetna om detta och Socialstyrelsen har nu gjort en tydlig markering under senaste året, medger Jan-Gunnar Sjödin.

Sex av tio sena
Västerbottens landsting skickade 128 Lex Maria-anmälningar till Socialstyrelsen de senaste fyra åren. 63 procent av dem var för sena. 17 anmälningar var äldre än ett år.

En förklaring är att tidigare gjorde Socialstyrelsen utredningen på en anmälan som kom från landstinget inom två månader. Utredningsansvaret är nu överflyttat så att vårdgivaren ska göra utredning och analys också på samma tid.

En annan orsak är att chefsläkarna numer i det datoriserade systemet kan upptäcka avvikelser som vårdavdelningen kanske inte ansett vara Lex Maria-fall. Då kan anmälan bli sen.

Positiv till tidsgränsen
Men chefläkaren Jan-Gunnar Sjödin i Västerbottens läns landsting anser ändå att är det bra med tvåmånadersgräns och det egna utredningsansvaret.

– Det här är bra och vi får själva reda ut det och ta ställning och det blir en bättre hantering.

Men Jan-Gunnar Sjödin känner inte till något fall där en för sen Lex Maria-anmälan inneburit att andra patienter kommit till skada.

– Jag kan inte se i de ärenden jag har kännedom om att vi som en följd av fördröjningen av utredningen har kvar den patientrisk som det de facto har varit. Men vi kan bli bättre. Mycket bättre. 

Reporter Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".