Satsning mot hedersrelaterat våld

Västerbotten får i år 700 000 kronor från regeringen för att arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck. Och från Länsstyrelsen ser man ett stort intresse från kommuner och föreningar att jobba med de här frågorna.

Alexandra Sundberg, samordnare mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen säger att pengarna inte brukar räcka till alla som söker:
– Vi är väldigt glada att kommuner och organisationer vill jobba med frågorna för det är en brännande fråga. Det är väldigt viktigt att jobba både förebyggande och med de mer akuta insatserna. Och det är klart, det är synd att vi inte kan dela ut pengar till alla som söker, säger Alexandra Sundberg.

De som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck är till största delen unga flickor och pojkar. Hur många det rör sig om i Västerbotten vet inte Länsstyrelsen. Men det som kännetecknar våldet är kontroll, säger Alexandra Sundberg.
– Barn och unga som inte får delta i skolgymnastik eller vissa ämnen i skolan, som aldrig får delta i fritidsaktiviteter, som blir kontrollerande, styrda, säger Alexandra Sundberg.

Regeringen har varje år sedan 2003 delat ut miljoner till arbetet mot det hedersrelaterade våldet. Pengar som här i Västerbotten bland annat har gått till att utbilda skolkuratorer och socialsekreterare i de här frågorna så att de blir bättre på att faktiskt upptäcka när någon blir utsatt.

Men det är i Umeå och Skellefteå som man har kommit längst i det här arbetet och nu gäller det att sprida kunskapen säger Alexandra Sundberg.
– Man har jobbat mycket längre Skellefteå och Umeå med de här frågorna och kanske varit exponerad för problematiken på ett annat sätt under en längre tid, säger Alexandra Sundberg.

– Men vi ser ju också att det är viktigt att den här kompetensen sprids i länet så den finns också i de små kommunerna inne i landet för naturligtvis är det inte en problematik som är begränsad till större städer, säger Alexandra Sundberg på Länsstyrelsen.

Anna Burén

anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".