Allt färre smittas av Klamydia i länet

Allt färre svenskar smittas av den sexuellt överförda infektionen klamydia. Vad det beror på är oklart, men ökad information och gratis kondomer kan ha haft en dämpande effekt.

Klamydia är, i relation till befolkningsmängden, vanligast i Jämtland, Gävleborg och Västmanland och minst vanlig i Västerbotten, Kronoberg och Jönköping, visar TT:s genomgång.


Förra året fick drygt 37 700 personer besked om att deras sexliv hade resulterat i en klamydiainfektion, enligt preliminära siffror från Smittskyddsinstitutet. Det är en nedgång jämfört med 2008 då 42 000 personer smittades, vilket innebär att nedgången från 2007 håller i sig.

Delvis kan utvecklingen förklaras med att en viss variant av den sjukdomsalstrande bakterien har stökat till statistiken tidigare. Den muterade formen upptäcktes hösten 2006 och kunde bara hittas med en testmetod som endast ett fåtal landsting hade tillgång till då. Fyndet ledde till att laboratorieutrustningen byttes ut, många som hade fått beskedet att de var smittfria fick testa sig igen - med motsatt resultat. Detta gav en skyhög siffra på över 47 000 fall år 2007, men många smittades egentligen tidigare.

-Nedgången vi ser är fortfarande delvis en konsekvens av att man hade den här nya klonen, säger Viveca Urwitz, chef för Socialstyrelsens enhet för befolkningsinsatser.

Men utvecklingen skiljer sig ganska mycket mellan länen och Socialstyrelsen har nu tagit hjälp av forskare vid Karolinska institutet för att försöka slå fast vilka åtgärder från samhällets sida som har haft dämpande effekt på den kraftiga epidemin.

Västerbotten, som ligger lägst i landet och som också har haft den kraftigaste nedgången det senaste året, har länge satsat på ett brett program mot spridningen av sexuellt överförda infektioner.

Gratis kondomer på exempelvis festivaler, ungdomsarrangemang och studentkårer, utbildningsinsatser för bland annat skolpersonal och en effektiv, centraliserad smittspårning med hjälp av specialutbildade kuratorer är några av insatserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".